Hittegolf of meevaller op komst?

Er wordt al een week lang druk over gespeculeerd en diverse termen om een maat aan de hitte te geven worden overal rondgestrooid. Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoeveel er over het weer geschreven kan worden, ver voordat het daadwerkelijk verwachte weer zich ook echt kan afspelen.

Er zit waarschijnlijk wel een hittegolf in het vat en dat is wel enigszins bijzonder, maar lang niet uniek. Vanaf het jaar 2000 zijn er 10 landelijke hittegolven voorgekomen in ons land. In 2006 en 2018 zelfs twee hittegolven in één jaar. Voor een hittegolf moet de temperatuur op ten minste dagen boven de 25 graden uitkomen, hiervan op drie dagen met een maximumtemperatuur boven de 30 graden. In het noordwesten van ons land gebeurt dit natuurlijk minder vaak dan in het zuidoosten van het land. Met name in het zuidoosten komt een hittegolf, of juist een lange hittegolf vaker veel vaker voor.

In de zuidoostelijke helft van het land komt die hittegolf er wel. De temperatuur loopt behoorlijk op en het wordt flink zweten. Vanaf vandaag loopt de temperatuur in ieder geval tot en met dinsdag dagelijks op. Waar het vandaag nog zo’n 20-25 graden is ligt de temperatuur morgen al rond de 26 tot al bijna 30 graden. Maandag en dinsdag is het met 30-33 en 32-35 graden nog een fractie warmer en bereiken we de tropische grens op veel plekken in Nederland voor de eerste keer dit jaar. Die veertig graden die je overal leest zie ik lang niet gebeuren.

Vanaf woensdag wordt het echter behoorlijk onzeker. Wanneer de wind uit het NO’en gaat waaien daalt de temperatuur naar 22 graden in het noorden tot lokaal 28 graden in het zuiden van het land. Dat geldt voor de woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

Blijft de wind uit een zuidoostelijke richting waaien, lopen de temperaturen nog verder op en is het niet uit te sluiten dat het tot in het volgende weekend elke dag ruim 30 graden in het noorden, tot ruim 35 graden of zelfs enkele graden meer in het binnenland wordt. Om die warmte vast te houden moet er dus nog wel het een en ander gebeuren op de weerkaarten. Zo komt het normaal zo betrouwbare ECMWF sinds gisteren met afkoeling en een koelere NO’en wind, halverwege volgende week. Het GFS houdt juist weer standvastig vast aan de ZO’en wind. Dat zou betekenen dat het juist lange tijd zeer heet blijft.

Het ECMF met een vrij koele noordenwind vanaf de Noordzee.

De tijd zal het leren. Wie hier uitspraken over doet is in mijn ogen vrij voorbarig. Het is gewoon 50/50 op dit moment. Vanaf zondagavond of maandagochtend zal duidelijk worden of het hogedrukgebied meer ten NW’en van ons land blijft en daarmee het ECMWF gelijk gaat geven, of meer ten noorden van ons blijft hangen waardoor het GFS goed zit. De andere weermodellen sluiten zich redelijk aan bij deze twee grote scenario’s.

Het GFS met een ZO’elijke stroming. Het wordt in dit geval erg heet.

Wat in ieder geval zeker is, is dat het tot en met dinsdag behoorlijk heet wordt. Tevens is het vrij zeker dat het tot eind volgende week gewoon droog blijft. De hitte wordt in de eerste instantie niet afgestraft door onweersbuien. Elke dag is er, zeker vanaf woensdag tot in het weekend, volop ruimte voor de zon en is het raadzaam in deze tijd van het jaar goed smeren met zonnebrand. Houdt de waterkwaliteit van het zwemwater in de gaten want die gaat met dit soort temperaturen snel achteruit.

Jelle Muller

Vorige

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *