Zomerweer in aantocht!

Mei 2019 zit er bijna op en daarmee loopt ook de meteorologische lente (1 maart – 31 mei) ten einde. Het was gemiddeld een warm voorjaar met vooral in april temperaturen soms ver boven normaal, maar de afgelopen weken waren juist regelmatig koud voor de tijd van het jaar. Mei is dan ook de eerste maand sinds maart 2018 die gemiddeld onder normaal gaat eindigen. Maar ook vrij droog, want er is op veel plaatsen slechts 20-30 mm neerslag gevallen. Alleen delen van het zuidwesten, Limburg, Utrecht en de Veluwe zijn een stuk natter geweest.

Met juni op de kalender gaat a.s. zaterdag de meteorologische zomer van start. En het weer doet daar vrolijk aan mee! Was het vandaag op veel plaatsen nog grijs; de komende dagen breekt de zon door en met een zuidelijke stroming wordt al snel flink warmere lucht aangevoerd. En volgende week zou er wel eens nog veel meer warmte Europa in kúnnen worden geblazen, maar daar komen we iets verderop in dit artikel op terug!

Verwachte maximumtemperatuur, zondag 2 juni (via MeteoGroup – weer.nl)

De komende dagen
Dit weekend gaat de temperatuur dus omhoog en dat begint vrijdag. Ondanks een westelijke wind aan de grond, stroomt op hoogte al wel warmere lucht binnen (T850 naar +10 graden). Daardoor kan de temperatuur al oplopen naar 20 tot 25 graden van noordwest naar zuidoost. Heel zonnig zal het daarbij overigens nog niet zijn. Maar dat is zaterdag en zondag wel het geval! Dan trekken hooguit wat velden met dunne sluierbewolking over en met een aantrekkende zuidenwind wordt het steeds warmer. Zondag kunnen we op veel plaatsen landinwaarts zelfs de eerste tropische dag van 2019 tegemoet kunnen zien: bij voldoende zon wordt het dan lokaal zelfs 31-32 graden!

Vervolgens nadert er vanuit het zuidwesten een zwakke thermische storing met erachter ook een koufront, waardoor gaat het zondagavond buiten wat broeierig gaat aanvoelen. De onweerskans lijkt in de Benelux bij gebrek aan vocht en forcering niet direct toe te nemen, hooguit ontstaat er overdag in westelijk Frankrijk al een enkele bui. Bij ons lijken er pas in de nacht naar maandag een paar buien te kunnen gaan ontstaan als het koufront nadert. Dit is dan convectie dat vóór het koufront uit vanaf enige hoogte getriggerd moet worden (elevated), gecombineerd met zo’n 500-1000 ML Cape en ca 20-25 kt windschering. Maar als de doortocht van het koufront nog iets vertraagd dan zouden er zomaar helemaal geen buien kunnen ontstaan. Onzeker dus nog of de overgang naar minder warm weer met “actie” gepaard gaat!

Onstabiliteit (CAPE), nacht zondag-maandag 2 uur (GFS)

En dan de langere termijn..
Gedurende de eerste week van juni lijkt het stromingspatroon aanhoudend gewijzigd te blijven t.o.v. de afgelopen weken. De eerste dagen van de nieuwe werkweek verlopen rustig met af en toe zon en temperaturen omstreeks 20 graden; wellicht is het maandag landinwaarts eerst nog warmer met zo’n 22-25 graden. Later volgende week gaat zich mogelijk een hoogtelaag afsnoeren nabij de Golf van Biskaje; in dat geval steekt aan de oostzijde daarvan een langgerekte zuidelijke stroming op. Verscheidene weermodellen opteren inmiddels al dagen voor een dergelijke weersituatie. In deze ‘opgaande tak’ van de straalstroom zou een flinke hoeveelheid (vochtige) warmte, vanuit Noord-Afrika en via de Middellandse Zee, Europa ingeblazen kunnen worden. Op dit moment opteert zo’n 50% van het GFS ensemble voor scenario’s die deze warmte ook naar Nederland transporteren (met middagtemperaturen dan grofweg tussen 25-33 graden). In het ECMWF ensemble is die groep “warme leden” met 20-25% momenteel nog wel flink in de minderheid en een klein deel daarvan laat het hoogtelaag zelfs boven ons terecht komen met koude bovenluchten en veel lagere temperaturen.

Omdat er ongetwijfeld ergens een begrenzing komt te liggen tussen zeer warme en koele luchtsoorten, kunnen natuurlijk tevens de onweerskansen flink toenemen in West- en/of Centraal-Europa richting Pinksteren. Maar hoe deze situatie zich de komende tijd gaat ontwikkelen is natuurlijk nog “ver” in de toekomst kijken en op dit moment uiterst onzeker. Al biedt de geschetste weersituatie zeker kansen op zowel hoge(re) temperaturen als op onweer.. en dat is toch al heel anders dan we de afgelopen maand gezien hebben. De spanning neemt heel voorzichtig wat toe!

GFS 14-daagse pluim voor Zuid-Nederland (uitgifte 30 mei, 15u)
Weerkaart ECMWF voor de periode 7/8 juni (30 mei, 00z run)
Weerkaart GFS voor de periode 7/8 juni (30 mei, 06z run)
Potentiële onstabiliteit (CAPE) voor volgende week vrijdag 7 juni (GFS, 30 mei / 06z)

Dit weekend een volgend bericht over de eventuele onweersbuien voor zondagavond/maandagnacht en natuurlijk dan een nieuwe blik op de lange termijn!

Bronnen: Buienradar.nl, MeteoGroup (weer.nl), Wetterzentrale, Meteociel, weermodellen ECMWF/GFS

Wouter van Bernebeek / 30 mei

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *