Tegenstellingen in mei

Na een zomerse periode rondom Pasen, hebben we inmiddels al enige tijd te maken met een koude west- tot noordelijke stroming waarin geregeld enkele buien worden aangevoerd. Maar er is een duidelijke weersverbetering in zicht!

Kleurrijke zonsondergang gisteren langs de Maas in Limburg. Het weer wordt steeds beter de komende periode! (foto Wouter van Bernebeek)

Mei: 2018 versus 2019
Wát een contrast levert deze maand met vorig jaar! Mei 2018 was recordwarm en vrij nat doordat er soms stevige onweersbuien vielen. Regelmatig zorgde dat in gebieden voor wateroverlast. Er kwamen toen in Midden-Nederland maar liefst 13 zomerse dagen (>25 graden) en zelfs al één tropische dag (>30 graden) voor. Met andere woorden: dat was een op en top zomermaand in de lente. Wat overigens vrij abnormaal was voor ons deel van Europa..

Hoe anders is dat beeld in mei dit jaar tot nu toe. De huidige maand is bijna halverwege en gedurende deze eeuw startte alleen mei 2010 kouder dan nu. Met gemiddeld 8,7 graden over de eerste tien dagen, verloopt mei ongeveer zoals begin april had moeten zijn (overigens was het toen vaak warmer dan normaal). Maar feitelijk hoort ook dit weerbeeld gewoon bij het voorjaar! Het komt veel vaker voor dat warme en koude periodes zich in de lentemaanden snel afwisselen en soms ook wat langer aanhouden. Want we hopen massaal op warmte en zon in deze periode, maar vroeg zomerweer (zoals we tijdens de paasdagen onlangs nog hadden met zelfs 25-27 graden) hoort klimatologisch gezien slechts sporadisch voor te komen rond deze periode. En zelfs in juni kan het aan de grond ‘gewoon’ nog vriezen en overdag ronduit fris zijn. Het is tenslotte nog lang geen zomer…

Temperatuurverloop Midden-NL, eerste decade mei 2019 (1 t/m 10 mei)

Het wordt warmer..
Deze koudere fase hoort dus gewoon bij ‘onze’ lentes, maar het wordt zeer binnenkort beduidend warmer. Een sterk hogedrukgebied (kern stijgt tot ca 1041 hPa) komt volgende week boven onze regio te liggen en zorgt ervoor dat de wind naar oostelijke richtingen draait. Dit levert een aanvoer van drogere en warmere lucht op, al kunnen de nachten nog wel fris zijn. Bij flink wat zon loopt de middagtemperatuur in eerste instantie op naar zo’n 15 tot 18 graden; richting volgend weekend komt de 20 graden weldra in zicht. Echter verschijnt dan ook een lagedrukgebied vanuit Zuid-Europa voorzichtig op het toneel, maar het blijft voorlopig nog onzeker hoeveel invloed dat systeem op ons weer gaat krijgen. Mogelijk neemt dan de kans op enkele regen- of onweersbuien toe.

Kijken we nóg wat verder vooruit, dan zien we dat serieuze warmte voorlopig niet aan de orde zal zijn in Nederland en wijde omtrek. Dat betekent dat mei 2019 nu al een redelijke kans maakt om de eerste maand sinds maart vorig jaar te worden, die qua temperatuur gemiddeld onder normaal eindigt. Hoeveel precies moeten we natuurlijk afwachten!

Weerkaart voor aanstaande maandag: een sterk hogedrukgebied ligt boven West-Europa! (GFS)
14-daagse pluim: geleidelijk verder oplopende temperaturen (rin 11 mei, 00z)
14-daagse pluim: neerslagkansen zijn voorlopig minimaal (run 11 mei, 00z)


Bronnen: Buienradar.nl, KNMI, Wetteronline (GFS), weerpluimen ECMWF

Wouter van Bernebeek / 11 mei

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *