Sneeuw en kou in mei

Na een periode van vroeg zomerweer, met Pasen was het plaatselijk zelfs 25-27 graden, hebben we momenteel te maken met een strakke noordelijke stroming. En niet alleen in de Benelux, maar heel West- en Centraal-Europa. Met deze stroming wordt bijzonder koude lucht voor de tijd van het jaar aangevoerd: de luchtsoort is van oorsprong zelfs arctisch en vindt z’n oorsprong diep in Siberië. Uiteraard zitten we al ver in het voorjaar en heeft de zon dusdanig veel kracht, dat deze bel koude lucht onderweg al flink is opgewarmd. Maar ook nu kwam het nog tot winterse neerslag en zelfs een serieus sneeuwdek vlakbij huis. En dat is toch niet alledaags in de maand mei. In dit artikel een verslag met foto’s en ander beeldmateriaal!

Temperatuurafwijking (850 hPa vlak), zaterdag 4 mei

Zuid-Limburg & Ardennen (3/4 mei)
Al een tijdje kondigt zich een sneeuw aan en dat zou moeten gaan vallen rondom een actief koufront. Toen afgelopen vrijdag (3 mei) bleek dat de kaarten gunstig uitvielen voor sneeuwval in de Ardennen, hebben we besloten om te gaan. Want hoe vaak kun je in mei nu door de sneeuw ploeteren, zó dichtbij huis?! Nadat we een aantal goede locaties gevonden hebben, ook natuurlijk voor beeldmateriaal, worden de plannen verfijnd: tussen 06.30 en 07.00 uur ’s ochtends ter plaatse zijn! Deze locatie ligt aan de voet van de ‘heuvel’ nabij Eupen. De wekker gaat dus vroeg, want de zon heeft veel kracht en zodra het een beetje opwarmt later in de ochtend verdwijnt de sneeuw ‘als sneeuw voor de zon’…

Zaterdagochtend 4 mei 2019 hebben Wouter, Philippe en ik (Ramon) om 05.45 uur afgesproken nabij Echt, om van daaruit met zijn drieën samen verder te rijden. Het koufront is al voorbij maar naarmate we onze weg richting het zuiden vervolgen, komen we opnieuw in de neerslag terecht. Eenmaal Luik voorbij gaat de neerslag (rond de overgang van de 300 meter-grens) ineens over in sneeuw. De temperatuur zakt binnen enkele minuten van +3 naar -1 graad. Richting Eupen wordt het steeds witter: het landschap is plotseling volop winters en in combinatie met de bomen die al vol in blad staan geeft dit een bijzonder beeld!

Om 06.45 uur komen we aan op onze eerste locatie. Wat gelijk opvalt is dat de bomen het zwaar hebben met de verse en zware sneeuw. Doordat de bomen vol in blad staan kan er natuurlijk veel sneeuw op de takken blijven liggen, die topzwaar worden. Daarnaast is de sneeuw ook vrij nat omdat het begon als natte sneeuw. Terwijl we door het bos liepen horen we regelmatig takken afbreken; oppassen dus!

Temperatuurverloop Mont Rigi (650m), vóór en na passage koufront (KMI)
Uiteindelijk valt er op de top circa 10 centimeter sneeuw! (KMI)

Dooi treedt langzaam in..
Na ruim een half uur fotograferen begint de sneeuw al een beetje van de bomen te vallen. De temperatuur komt op onze plek heel geleidelijk boven nul, dus we besluiten het iets hogerop te zoeken. Een paar kilometer verderop en 200 meter hoger ligt de temperatuur nog rond -1 waardoor de sneeuw nog onaangetast en zeer fraai op de bomen ligt. De route omhoog is werkelijk schitterend. Alsof je midden in de winter door dit gebied aan het touren bent!

Niet veel later besluiten we nog even een kijkje te nemen op de top, op een hoogte van bijna 700 meter. Echt interessant was dat niet meer, omdat in die regio uitsluitend naaldbomen staan. Het unieke van deze situatie is natuurlijk de combinatie van het frisse groen van het voorjaar en de sneeuw. Het waait bovendien een flink stuk harder, waardoor veel sneeuw al van de bomen is afgewaaid.
Uiteindelijk blijft het tot een uur of 12 nog vriezen bovenop de top, maar ’s middags treedt de dooi in en niet te zuinig. Binnen enkele uren is de sneeuw volledig verdwenen! En dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de tijd van het jaar: zodra de zon doorbreekt, komt er zoveel warmte en instraling dat elk sneeuwdek zo verdwenen zou zijn. Hieronder een kleine serie plaatjes van ‘onze tocht omhoog’ :

Ardennen, ca 300 meter hoogte (Ramon Oost)
Ardennen, ca 350 meter hoogte (mobiel – Wouter van Bernebeek)
Ardennen, ca 600 meter hoogte (Ramon Oost)
Ardennen, ca 300 meter hoogte (Wouter van Bernebeek)

Na het schieten van een aantal plaatjes besluiten we terug te rijden naar Nederland. De temperatuur liep geleidelijk steeds verder op en het landschap werd er niet fotogenieker op. Tijdens onze route naar beneden zagen we dat vrijwel alle sneeuw bij onze eerdere locaties inmiddels al van de bomen was gevallen. Net na de middag zat de trip erop. Het was een bijzonder uitstapje naar een compleet winterse wereld en ongetwijfeld voorlopig ook de laatste. Nu op naar een knallend zomerseizoen!

Filmpje ‘late sneeuw’ Ardennen, 4 mei 2019


Bronnen: Buienradar.nl, Wetterzentrale, KMI België (webcam – waarnemingen), eigen beeldmateriaal

Ramon Oost & Wouter van Bernebeek / 4 mei 2019

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *