Koud weekeinde; volgende week keert de lente terug!

We zitten momenteel in een bijzonder koude luchtsoort voor half april: zaterdagochtend zakt de temperatuur op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa) naar circa -10 graden. Tevens trekken er enkele weinig actieve trogjes vanuit Noord-Duitsland richting onze omgeving, die kunnen zorgen voor winterse buien. Vooral het noorden en oosten maken door de zeer koude bovenlucht kans op (natte) sneeuw. Vrijdagmiddag kwamen er al verschillende meldingen van wat sneeuw uit het noordoosten en rond de Veluwe. Zeer lokaal zou het landschap zaterdagochtend zelfs eventjes wat kunnen ‘aanwitten’. Dit heeft alles te maken met een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië, wat voor een aanvoer helemaal vanuit Rusland zorgt. In één van de wintermaanden had dezelfde situatie waarschijnlijk felle kou opgeleverd in onze omgeving.

Neerslagsoort zaterdagochtend: blauw=regen, roze=sneeuw (GFS)
Stromingspatroon komend weekend (luchtdruk)  –  GFS

Vorst
Een bijkomende zaak is dat het de komende nachten kan gaan vriezen. Met de natuur die flink uitloopt en veel bloesem dat al volop boeit, kan dat schade veroorzaken aan de natuur en gewassen. Als de bloesem van bijvoorbeeld een fruitboom namelijk bevriest, dan sterft dit deel van de plant af en blijft een vrucht later dit jaar uit. Tuinders weten vorstschade op allerlei verschillende manieren te voorkomen, maar de voornaamste methode in Nederland is de gewassen de nacht door besproeien met water. Het laagje ijs dat zich afzet op de bloesem, beschermt de vrucht tegen de kou van buitenaf. De temperatuur binnenin zo’n laag ijs blijft namelijk altijd op het vriespunt steken.

Komende nacht zakt de temperatuur op veel plaatsen tot rond het vriespunt, als het ten minste breed opklaart. En dat is wel de bedoeling later in de nacht (er is namelijk wat drogere lucht onderweg). In het binnenland zijn temperturen tot lokaal -2/-3 graden mogelijk. De wind zorgt echter voor tempering van de kou: als het windstil was geweest, had het zomaar op veel plaatsen matig kunnen gaan vriezen. Maar dat is dus, gelukkig voor de natuur, niet aan de orde.

Verwachte (minimum)temperatuur, zaterdagochtend rond 6 uur (Harmonie)

Ook zondagochtend is het vervolgens koud met op veel plaatsen lichte vorst, 0 tot lokaal -3 graden en vlak aan de grond komt het zeer lokaal tot matige vorst. Maar opnieuw zorgt een doorstaande noordoostenwind voor tempering van de afkoeling. Overdag blijft het met een graad of 8 ook nog steeds ronduit fris voor half april. Maar daarna komt er een weersverandering op stoom…

En dan volgende week?
Maandag trekt het hogedrukgebied, dat tot dan toe constant boven Noorwegen heeft gelegen, heel langzaam wat uitlopers richting Centraal-Europa. Daardoor draait de stroming bij ons wat meer naar oost en later volgende week zelfs zuidoost. De koude aanvoer vanuit Rusland wordt direct afgesneden en we krijgen te maken met veel warmere lucht. Dat begint maandag al op enige hoogte: op zo’n 1,5 kilometer hoogte gaan we van -5 graden ’s ochtends vroeg naar +2 graden in de namiddag. Hierdoor wordt het op leefniveau ook al een stuk aangenamer: maximaal 10 tot 15 graden. De oostenwind blijft nog wel redelijk doorstaan en zal ook redelijk ‘vlagerig’ worden.
De dagen erna keert de lente terug in Nederland. Met een aanhoudend zuidoostelijke stroming wordt de lucht elke dag een beetje warmer: van 13-16 graden (van noord naar zuid) op dinsdag naar 17-20 graden al op donderdagmiddag. Vrijdag (19 april) lijkt op dit moment alle potentie te hebben om de topper van volgende week te worden: dan zou in Zuid-Nederland misschien zelfs wel 24 graden mogelijk kunnen zijn! Maar dat is nog wel ver in de toekomst kijken natuurlijk..

Volgende week draait de stroming naar een veel warmere zuidoosthoek! (GFS)
14-daagse pluim ECMWF: sterk stijgende temperatuur volgende week! (run 12/4 00z)

De komende dagen gaan we nog wat verder in op het bestrijden van vorstschade bij gewassen, tijdens koude perioden zoals we die nu meemaken tijdens het voorjaar. En zoals we die veel vaker beleven in Nederland en Europa!

Wouter van Bernebeek / 12 april 2019
Bronnen: weermodellen ECMWF / GFS0.25 / Harmonie, omslag: eigen foto

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *