Vroege warmte in april

April staat op meteorologisch vlak bekend als een zeer grillige maand. Zowel winterse als zomerse omstandigheden kunnen optreden in een periode waarin de zon steeds hoger komt te staan, maar de kou ook vaak nog dichtbij zit. Dat zien we ook deze week terug: eergisteren kwam het regionaal nog tot nachtvorst, morgen volgt landelijk (waarschijnlijk) de eerste warme dag van 2019!

Weerkaart (luchtdruk) voor zondagmiddag 7 april  –  GFS

Weerbeeld 7-8 april
De komende 48 uur staan in het teken van een warme oostelijke stroming, zoals we die vorig jaar in het voorjaar en de zomer ook regelmatig hebben kunnen zien. De temperatuur op anderhalve kilometer hoogte stijgt morgenmiddag naar circa +7 graden boven de Benelux. Dit betekent dat als de zon voldoende weet door te breken, de ‘warme grens’ van 20 graden op leefniveau makkelijk kan worden gehaald. Zeer lokaal zou het onder een wolkenloze hemel zelfs afgerond 22 graden kunnen worden. Met een beetje geluk weten we ook de eerste landelijk warme dag van 2019 binnen te halen in De Bilt, wat overigens zeker niet uitzonderlijk vroeg zou zijn. Want het is wel vaker begin april al ruim 20 graden.
Hieronder volgt een kleine compilatie van enkele weermodellen met hun berekende (maximum)temperatuur voor morgen, zondag 7 april:

Weermodel Hirlam, temperatuur 7 april (16 uur)
Weermodel WRF (nnm), temperatuur 7 april (17 uur)
Weermodel Harmonie40, temperatuur 7 april (16 uur)
Weermodel GFS, max-temperatuur 7 april (17-20u)

Er zit echter wel een ‘addertje’ onder het gras, want in de relatief warme lucht ontstaat geleidelijk een vlak lagedrukgebied boven België en Duitsland. Rondom dit laag draaien ook wolkenvelden en kunnen, vooral door dagelijkse gang, soms enkele regen- of onweersbuien tot ontwikkeling komen. De grootste kans hierop maakt de komende dagen dan ook Zuid-Nederland, ofwel gebieden dichtbij het laag. Uiteraard is er zo vroeg in het voorjaar nog te weinig warmte en energie voor handen om de buien echt zwaar van aard te maken, maar toch zal het zeker wat ‘zomers’ aanvoelen buiten!

Ook maandag wordt met een zwakke/matige oostelijke wind warme lucht aangevoerd, maar de buienkans zal ook verder toenemen. Het lagedrukgebied kruipt namelijk langzaam verder noordwaarts en komt in de avond waarschijnlijk nabij Limburg te liggen. CAPE stijgt dan naar 500-800 J/kg en bij weinig windschering kunnen buien lang blijven hangen. Op sommige plaatsen in het zuiden kan veel neerslag vallen, mogelijk ergens wel tussen 10 en 20 millimeter. Ook is er zeer lokaal kans op hagel. In de noordelijke provincies blijft het opnieuw overwegend droog en daar schijnt de zon vrijwel ongehinderd.

CAPE (potentiële energie), maandagmiddag 8 april (GFS)
Neerslagsoort, maandagmiddag 8 april (GFS)
Gesimuleerde radar (reflectiviteit), maandag 8 april (17 uur)

En daarna..?
Dinsdag wordt vervolgens een zogenaamde overgangsdag, want vanuit het noorden nadert een zwak koufront. De doortocht hiervan is voorlopig wel een zeer onzeker verhaal, omdat het front veel tegenwerking krijgt van warmere lucht (behorende bij een storing) vanuit het zuiden. Maar het lijkt er sterk op dat Nederland toch in de koude lucht terecht gaat komen later volgende week. Vanaf woensdag 10 april zou de temperatuur dan zakken naar waarden die overdag nog amper dubbele cijfers behalen, iets onder normaal dus. In de nachten kan het tijdens opklaringen zelfs weer een graadje gaan vriezen. Daarbij valt er af en toe een buitje of wat regen, maar droge perioden zullen toch overheersen. Van een overgang naar echt wisselvallig en onstuimig weer is zeker geen sprake, want het luchtdruk patroon blijft tot op lange termijn ‘geblokkeerd’ boven Europa.

Bronnen weerkaarten: KNMI-modellen, MeteoCenter, Wetteronline.de, Weerplaza-WRF

Wouter van Bernebeek / 6 april

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *