Eerste ‘zomerse’ onweersbuien van 2019

Afgelopen dinsdag (2 april) zorgde een koufront met aan de voorzijde vrij warme lucht, voor de eerste onweerssituatie van dit jaar. Weliswaar was het een kortstondige en kleine situatie, maar toch zijn verspreid een paar stevige buien gevallen met ook wat schade tot gevolg! Wij van Onlineweather hebben na het werk ook een stukje gereden en zeker wat leuke dingen gezien..

Philippe (Onlineweather & Buienradar) onder de  whalesmouth  van een naderende onweersbui! Dinsdag 2 april rond 19 uur bij Apeldoorn..

Dinsdag 2 april..
De dag begon met wat regen en in het zuidoosten, waar aanvankelijk de meest heftige buien werden verwacht, bleven de temperatuur het laagst van heel Nederland. Daar bleef onweer dan ook grotendeels uit. Deze buien werden eenmaal vanaf de grond gevoed en daarvoor is warmte nodig.
Elders trok een felle buienlijn in de namiddag en avond vanuit het zuidwesten over het land, die al helemaal bij Parijs was ontstaan. Met uitzondering van het noorden én dus het zuidoosten, kwam het op veel plaatsen tot onweer en regionaal werd ook hagel gemeld. In de omgeving van Rotterdam kleurden de straten zelfs even wit en vielen stenen tot ca 1,5 cm doorsnede. Ook gingen buien met flinke windstoten gepaard: weerstation Eindhoven noteerde een schuiver van 71 km/uur en op de Moerdijkbrug schoot de wind zelfs even uit naar 80 km/uur. Vóór de buien uit werd het nog aangenaam warm met in het Brabantse Gilze-Rijen 17,1 graden en in het Drentse Eelde 17,5 graden. Tijdens buien daalde het kwik in korte tijd naar een graad of 8-9. Lokaal viel veel regen, lokaal zelfs meer dan 20 millimeter binnen korte tijd. Onder de buienlijn werd het soms ook erg donker en er waren verspreid best fraaie structuren te zien, al ontbrak het aan een echte fraaie ‘shelfcloud’ (wolkenkraag) aan de voorzijde van het koufront.

Waarschuwing (level 1) van Estofex voor deze weersituatie
Totaal aantal bliksemontladingen op dinsdag 2 april (lightningmaps.org)

(Zeer) zware windstoten
Lokaal ging het er nog wat heftiger aan toe. In het noordwesten van het dorpje Oosterbeek waaiden flink wat bomen om door zware windstoten. Een bewoner vertelt aan Omroep Gelderland (via weer.nl) dat hij in de tuin aan het werk was toen het noodweer plotseling losbarstte. ‘Ik vertrouwde het niet en dacht: ik ga naar binnen. Ik had nog geen drie stappen gezet of er viel al een boom om. Precies op de plek waar ik eventjes daarvoor stond. Ik heb ontzettend geluk gehad.’

Het getroffen gebied is bosrijk en ligt vrij hoog, op circa 65 meter boven zeeniveau. Iets ten zuiden van Oosterbeek loopt de Nederrijn en ligt het landschap ruim 50 meter lager. Zware windstoten kunnen in deze omgeving extra zwaar uitpakken, omdat lucht gedwongen wordt op te stijgen en gaat ‘knijpen’ en versnellen. Mogelijk heeft dit een rol gespeeld. Verder zijn lokale valwinden bij onweersbuien sowieso erg plaatselijk.

Maar niet alleen de windstoten leverden lokaal schade op, ook was er sprake van tamelijk agressief onweer met relatief veel blikseminslagen. In meerdere regio’s werden bomen getroffen en nabij Oss werd zelfs een blikseminslag op ongeveer 150 meter afstand vastgelegd door de camera! Hieronder is een kleine compilatie te vinden van dit natuurgeweld en/of de schade nadien:

Blikseminslag op 150 meter afstand, bij Oss (Brabant)
Foto: Kristof Piotrowski (Twitter: @BaseAid)
Deze boom, een oude es, overleefde een heftige blikseminslag niet..
Bron: Jeroen Elferink (Zwolle)
Meer bliksemontladingen vanuit Oss (bron Kristof Piotrowski)
Stormschade wordt opgeruimd na een valwind bij Oosterbeek (Gld)
Bron: weer.nl


Bronnen: weer.nl / Buienradar.nl / lightningmaps.org / Twitter
Foto omslag: Kristof Piotrowski

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *