Start astronomische lente

De astronomische lente gaat vandaag van start! Vanavond even vóór 23 uur (Nederlandse tijd) staat de zon loodrecht boven de evenaar, wat betekent dat de dagen op dat moment overal op aarde even lang duren. Vanaf morgen worden de dagen op het noordelijk halfrond steeds langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Ten zuiden van de evenaar start dan ook de astronomische herfst. Hieronder gaan we wat verder in op de bepaling van deze seizoenen.

Start van de astronomische lente: 20 maart 2019. De zon staat op dit moment loodrecht op de evenaar van de aarde en beweegt vanaf nu steeds verder noordwaarts..
(kaart: Buienradar)

Astronomische seizoenen..
De zogenaamde ‘astronomische seizoenen’, ofwel de seizoenen via de kalender, worden bepaald op basis van de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Dinsdagavond omstreeks elf uur staat de zon loodrecht op de evenaar: dit betekent op het noordelijk halfrond de start van de lente. De dagen worden vanaf nu steeds langer, totdat de zon haar meest noordelijke punt bereikt (bij de Kreeftskeerkring). Dit vindt rond 21 juni plaats: dan start bij ons de meteorologische zomer. Die duurt vervolgens tot rond 22 september, als de zon weer bij de evenaar aankomt en we op dezelfde daglengte zitten als nu.

Omdat de dagen steeds langer worden, gaat volgende week natuurlijk ook weer de zomertijd in Nederland en het grootste deel van Europa in. De klok gaat dan ’s nachts om 2 uur één uur vooruit, zodat het ’s avonds een uurtje langer licht blijft. Dit betekent wel dat volgend weekend (30/31 maart) een uurtje korter duurt… en dat uurtje komt er eind oktober vervolgens weer bij, als de wintertijd ingaat.

Positie van de aarde t.o.v. de zon, in de verschillende seizoenen. Linksboven is ‘de zomer-positie’. rechtsonder ‘de winter-positie’ en momenteel bevinden we rechtsboven.

Meteorologische seizoenen..
Maar de seizoenen volgens de kalender zijn toch anders dan de seizoenen die in de meteorologie worden aangehouden? Dat klopt inderdaad! In de meteorologie wordt niet gekeken naar de stand van de zon, maar wel wat het makkelijkst is om meetreeksen van o.a. temperatuur, neerslag en wind bij te houden. En dan draait het vooral om de maandgemiddeldes. Het is natuurlijk veel handiger om elk seizoen vanaf de eerste van de maand te starten, in plaats van het ene jaar op de 21e van de maand en het volgende jaar op de 20e of 22e van dezelfde maand. Want de start van astronomische seizoenen is vaak één dag eerder of later t.o.v. het vorige jaar. En om te voorkomen dat iedere keer berekend moet worden wanneer het seizoen ook alweer exact begonnen is, hebben meteorologen wereldwijd afgesproken om een nieuw meteorologisch seizoen altijd op de 1e van de nieuwe maand te starten.
De meteorologische lente is dus al op 1 maart begonnen en zal dat ieder jaar opnieuw blijven doen! De meteorologische zomer begint vervolgens op 1 juni, de meteorologische herfst op 1 september en de meteorologische winter op 1 december.

De astronomische lente is begonnen! – plaatje ter illustratie

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *