Lenteweer in zicht!?

Elke week komt er een nieuwe 4-weekse verwachting (ook wel maandverwachting genoemd) van het Europese ECMWF online. Vorige week was de indicatie al enigszins lenteachtig richting het einde van deze maand en dat beeld wordt nu sterk bevestigd. Hieronder gaan we verder in op de huidige verwachtingen tot en met begin april…

Het zal niemand ontgaan zijn: de afgelopen twee weken zijn ronduit wisselvallig geweest en vooral ook erg onstuimig. De eerste helft van maart 2019 behoort zelfs tot één van de winderigste periodes in de maand maart sinds 1901! Daarnaast behoort deze maand nu al tot de natste eerste voorjaarsmaand sinds 2008. Maar: er is een omslag op til. Gisteren is de straalstroom naar Noord-Europa gedrongen en vandaag heeft een hogedrukgebied boven Frankrijk het stokje bij ons geleidelijk overgenomen. Het is (op een enkel buitje na) droog geworden met van tijd tot tijd behoorlijk wat zon. De nachten zijn wel fris met zowel afgelopen nacht als komende nacht regionaal lichte vorst.

Later deze week verplaatst het eerdergenoemde hogedrukgebied naar Centraal-Europa en draait de wind bij ons naar zuid tot zuidwest. Dat betekent aanvoer van gevoelig warmere lucht: vrijdag wordt het plaatselijk zelfs 19 graden in Zuid-Nederland! Daarbij schijnt de zon geregeld, al trekt er ook vrij regelmatig (dunne) sluierbewolking over. Prima lenteweer dus. Daarna worden de huidige weersverwachtingen voor eind maart wat onzeker, maar de 4-weekse verwachting juist eenduidiger zoals het nu lijkt.

Maandverwachting ECMWF, week 2 (25-31 maart)
Temperatuurafwijking
Maandverwachting ECMWF, week 2 (25-31 maart)
Neerslagafwijking (mm’s)

Bovenstaande kaartjes tonen dat dit weermodel duidelijk voor een hogedrukgebied boven het vasteland gaat, met over West-Europa de aanvoer veelal uit het zuidwesten tot zuiden. Deze situatie zou eind maart temperaturen ruim boven normaal opleveren (indicatie is gemiddeld lokaal liefst 4 graden boven normaal) en de neerslaghoeveelheden blijven daarbij minimaal. Dit duidt op overwegend droog, vrij zonnig en zeer zacht voorjaarsweer. Echter is een kleine slag om de arm best op z’n plaats: een aantal weermodellen (dinsdag 00z en 06z runs) laten momenteel precies rond die periode een hogedrukgebied op de Oceaan ontwikkelen, waardoor juist koude lucht vanuit het hoge noorden (tijdelijk) uitstroomt over Europa. De welbekende onzekerheid op langere termijn, al heeft de maandverwachting van ECMWF best hoge ogen gegooid tot nu toe dit jaar!

En ook begin april blijven de kaarten vervolgens duidelijk te zacht (tot een afwijking van 2-3 graden boven normaal gemiddeld), daarbij weliswaar iets minder droog. Maar in grote lijnen zou er weinig aan de dan heersende stroming moeten veranderen. We gaan het zien de komende periode!

Maandverwachting ECMWF, week 3 (1-7 april)
Temperatuurafwijking
Maandverwachting ECMWF, week 3 (1-7 april)
Neerslagafwijking (mm’s)

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *