Tripje Onlineweather naar Noorwegen

Enkele teamleden van Onlineweather zijn eind februari en begin maart naar het noorden van Noorwegen afgereisd, onder anderen om het noorderlicht te aanschouwen. Maar natuurlijk ook om de spectaculaire berglandschappen vast te leggen, te banjeren door enorme hoeveelheden sneeuw en al het andere natuurschoon dat het land te bieden heeft. In dit artikel een terugblik op dit geslaagde reisje en tevens een kijkje op het veelzijdige Noorse klimaat!

Noorderlicht onder een spectaculaire sterrenhemel!
Foto: Wouter van Bernebeek (3 maart)

Ons vertrek vond plaats op woensdag 27 februari, toen de thermometer in Nederland recordwaardes haalde van wel 20,5 graden in Limburg! Nooit eerder werd het in Nederland zo warm in een wintermaand als die dag. Des te groter was het verschil toen we uit het vliegtuig stapten bij de Lofoten, noordelijk Noorwegen, met temperaturen rond het vriespunt en volop regen/sneeuw. Enkele dagen later viel er tien tot vijftien centimeter verse sneeuw bij en vervolgens zakte de temperatuur zelfs naar -15 graden: een verschil van liefst 35 graden binnen enkele dagen! In dat gebied was zowaar sprake van de op één na koudste nacht van het afgelopen jaar. En dat viel wel eventjes wat tegen, want noorderlicht fotografeer je natuurlijk op het koudste moment van de dag. Een paar laagjes extra aantrekken was dan ook geen overbodige luxe, want je staat in ieder geval een paar uur ‘stil’ buiten.

Je zou verwachten dat het op de Lofoten, gelegen om en nabij 68 graden noorderbreedte, wel vaker tot (zeer) strenge vorst komt. Maar dat valt eigenlijk best tegen. Op het westelijke deel van de eilandengroep ligt de gemiddelde temperatuur voor januari en februari in verhouding zelfs maar iets lager dan bij ons in Nederland (in februari is de langjarig gemiddelde temperatuur als enige maand in het jaar nèt negatief). Dit heeft alles te maken met de warme golfstroom, die vanaf de Atlantische Oceaan langs Noorwegen loopt. Wel valt er mede daardoor ook veel meer sneeuw: ze staan daar niet vreemd te kijken als er eind februari 1-2 meter aan sneeuw ligt op zeeniveau.
Wat verder landinwaarts, meestal al achter de eerste de beste bergketen, is het klimaat totaal anders. Fronten vanaf zee open regelmatig stuk op de pieken van 1-1,5 km hoog, waardoor het achter de bergen veel vaker helder en soms wel tientallen graden kouder is. Gedurende koude periodes in de winter zijn temperatuur tot ca -30 graden dáár ook niet heel uitzonderlijk!

Gemiddelde jaartemperatuur Noorwegen (norm 1981-2010)
Bron: norsk.nl
Gemiddelde hoeveelheid neerslag / jaar (norm 1981-2010)
Bron: norsk.nl

Dan terug naar ons gebied. Na een stormachtige nacht, werd het op donderdag 28 februari schitterend weer met veel zon en temperaturen die geleidelijk tot onder nul graden zakten. Dat leverde overdag al veel landschapsfotografie op van de prachtige natuur! Met ’s avonds ons uiteindelijke doel: de zonnewind van een “coronal hole” was inmiddels aangekomen bij de aarde, waardoor het noorderlicht een flinke piek in activiteit bereikte. Achteraf bleek het poollicht zelfs tot aan Denemarken en midden Schotland zichtbaar te zijn geweest!
Het was tussen 19 en 22 uur genieten van vaak dynamische, groene en paarse waaiers en pilaren, die door de lucht dansten. Omdat er geen maanlicht aanwezig was, konden we alles ook haarscherp waarnemen en vastleggen. Wel werd het landschap op de foto’s enigszins donker afgetekend tegen de lucht, op de écht actieve momenten na waarop zelfs de bergen een groene kleur kregen. Hieronder een kleine compilatie van deze avond…

Besneeuwde bergtoppen bij schemerlicht met weerspiegeling..
foto Ramon Oost (28 februari)
Actief poollicht vanaf de rotsen op de Lofoten
Foto: Wouter van Bernebeek (28 februari)
Dynamisch poollicht met op de voorgrond besneeuwde bergtoppen
Foto: Ramon Oost (28 februari)
Noorderlicht boven een bevroren meer met kruiend ijs
Foto: Wouter van Bernebeek (28 februari)

Dergelijk actief noorderlicht komt ook langs de poolcirkel in principe maximaal één tot twee dagen per maand voor. Dus we hadden geluk en helemaal natuurlijk met het weer!
De dagen erna leverden in eerste instantie veel sneeuw op met een heuse sneeuwjacht op de eerste meteorologische lentedag: 1 maart. Er ontstonden her en der zelfs sneeuwduinen van zo’n 30 centimeter hoog. Meerdere toeristen (want daar ontbreekt het zeker niet aan in noordelijk Noorwegen) zijn zelfs in de berm beland in de dikke sneeuwlaag en ja… zelfs met spikes kom je daar niet meer op eigen kracht uit. Deze sneeuwstoring werd zoals eerder beschreven gevolgd door een vlak hogedrukgebied en dus enkele zeer koude nachten. De temperatuur zakte soms zelfs tot zo’n -15 graden, ofwel zeer strenge vorst. Iets wat in Nederland overigens al jaren niet meer is voorgekomen. En dergelijke kou is behoorlijk afzien tijdens het fotograferen van noorderlicht, zeker als er ook nog een beetje wind bij komt te staan. Maar wanneer je je goed aankleedt ( = minimaal 3 laagjes over elkaar), dan is het voor een tijdje redelijk te doen! Een ook die dagen/nachten hebben zeer aardige plaatjes opgeleverd:

Typisch ‘Lofoten-landschap’ – foto Casper ter Kuile (2 maart)
Noorderlicht met reflectie – foto Ramon Oost (2 maart)
Noorderlicht boven de bergen – foto Wouter van Bernebeek (2 maart)
Noorderlicht boven de bergen – foto Wouter van Bernebeek (2 maart)

Tenslotte staat hieronder nog een compilatiefilmpje in timelapse (versneld dus), bestaande uit ruim 700 foto’s van het noorderlicht. Nu nog eventjes nagenieten.. we komen er vast nog eens terug! 🙂

Timelapse van het noorderlicht, Noorwegen
28 februari t/m 3 maart


Wouter van Bernebeek – 12 maart 2019

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. Gio van Bernebeek

    Prachtig beschreven, alles zat mee, geweldige foto’s en ervaring!!!!!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *