Stormkans 11 maart

Na de zware windstoten en stormschade van zondag in Zuid-Nederland, kunnen we komende nacht heel eventjes bijkomen. Maar de volgende stormdepressie ligt alweer op de loer en staat gepland voor maandag overdag! Het gaat hoogstwaarschijnlijk wel iets minder hard gaan waaien als zondagmiddag het geval was in Zeeland en Limburg, toch blijft het soms uitkijken..

Waarschuwingskaart maandag 11 maart 2019

Waarschuwing:
Een niveau 1 geldt voor een groot deel van Nederland voor winterse buien met kans op zware windstoten: in de orde van 75-100 km/uur boven land en mogelijk tot ruim 110 km/uur langs de noordwestkust. Aan zee kan bovendien enige tijd een noordwesterstorm komen te staan (windkracht 9), wat boven extra opstuwing van zeewater op de kust veroorzaakt.

Situatie & aandachtspunten
Een actief lagedrukgebied koerst maandagnacht vanaf de Schotse kust zuidwaarts richting de oostelijke Waddeneilanden en komt daar maandag rond het middaguur aan land. De kerndruk bedraagt dan ca 1000 hPa. Langs de zuidwestflank van het laag ontwikkelt zich een relatief scherp windveld, dat recht over de Noordzee en Nederland trekt. Buitengaats komt een volle NW-storm te staan en mogelijk wordt dit ook het geval op de Waddeneilanden. Boven land trekt de wind aan tot krachtig en mogelijk af en toe hard (6-7 Bft). Het windveld gaat bovendien gepaard met winterse buien. Dat betekent dat tijdens zo’n bui de wind extra kan uitschieten: in de orde van 75-100 km/uur boven land en 100-110 km/uur direct aan zee en op de Wadden. Uiteraard kunnen deze windsnelheden plaatselijk weer voor wat schade of overlast zorgen, maar ze liggen wel een fractie lager dan zondagmiddag het geval was. Tijdens actieve buien kan er verder hagel, onweer en in de ochtend zelfs (natte) sneeuw voorkomen.

Later op de dag trekt de depressie opvullend Duitsland in en neemt het windveld steeds verder in kracht af. Toch duurt het wellicht nog tot tegen de avond voordat de laatste windstoten het oosten verlaten hebben.

Luchtdruk & wind, Hirlam (run 10 maart /12z), maandagochtend 11 maart
Neerslagsoort (GFS 12z) voor maandagochtend 4-7 uur 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *