Storm en (zeer) zware windstoten

Een lagedrukgebied trekt vanmiddag over Midden-Nederland, een scherpe knijpzone (het windveld) koerst over België en de zuidelijke provincies. Het KNMI heeft een code oranje afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg: er worden windstoten tot ruim 120 km/uur aan de westkust, en veelal 80-100 km/uur landinwaarts verwacht. De windstoten worden zeer scherp begrensd in een strook van Noord-Holland naar Overijssel/Gelderland; ten noorden van deze lijn blijft het overwegend rustig.

Waarschuwing:
Een niveau 2 geldt voor Zeeland, West-Brabant en de noordwestkust van België voor storm (windkracht 9), mogelijk kortstondig zware storm (kracht 10). Daarbij kunnen windstoten optreden tussen de 100 en 120 km/uur, lokaal bij buien nog wat meer. Dieper landinwaarts geldt niveau 1 voor zware tot zeer zware windstoten in de orde 80-100 km/uur, bij buien zeer lokaal hoger. Deze snelheden kunnen voor plaatselijke overlast of schade zorgen. Het windveld is wel van relatief korte duur: halverwege de middag neemt de wind in Zeeland alweer geleidelijk af en tegen begin van de avond verlaten de zware windstoten ook het zuidoosten.

Update
De storm heeft zondag namiddag het land verlaten en met name in het uiterste zuiden en spoor van vernieling achtergelaten. Op weerstation Ell in Limburg werd een windstoot van 120 km/uur gemeten; nooit eerder waaide het daar zo hard! Maar topper van Nederland was Vlissingen in Zeeland met een schuiver van 121 km/uur. De meeste schade is veroorzaakt door omgewaaide bomen en afgewaaide dakpannen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Stormschade in Leende bij Eindhoven (bron heeze24.nl)
Stormschade in Breda, via ‘VamdaagBreda
Ook in het rivierengebied kwam het tot zeer zware windstoten, zoals deze schuiver van 103 km/uur bij Cuijk (Oost-Brabant)  –  foto Wouter van Bernebeek

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *