Begin deze week lokaal richting de 20 graden?

In de media is het altijd een beetje een begrip. De ‘magische’ 20 graden grens. Wanneer wordt het voor de eerste keer in het jaar 20 graden? Met de KNMI stations van deze tijd is dat in februari nog nooit voorgekomen. Soms wil het weleens in maart, maar meestal wordt het pas in april op uitgebreide schaal 20 graden. Het komt zelfs voor dat we daar tot mei op moeten wachten. 

Heel officieel gezien is de 20 graden grens ook in weerland een belangrijker begrip geworden. Het is niet zo dat het voor ons veel uitmaakt of het nou 19 of 21 graden is. Het verschil voel je in de zon niet eens. Maar toch… We tellen in de winter vaak de nachten met lichte vorst, matige vorst, strenge vorst of zelfs zeer strenge vorst. Dat geeft een klein beetje een idee van het winterweer dat we gehad hebben. Zo doen we dat zomers ook een beetje. Warme dagen, zomerse dagen en tropische dagen zijn dan de begrippen waar het om draait. Dat gaat op voor een respectievelijke 20, 25 en 30 graden Celcius.

In de Bilt kwamen we vorig jaar tot 132 van die warme dagen. Uitzonderlijk veel en in ruim 110 meetjaren daarvoor nooit gemeten, het gemiddelde daarvan is zelfs ‘maar’ 85 warme dagen. Zuid(oost) Nederland haalde daar lokaal nog wel enkele tientallen warme dagen bij… Overigens is het normaal dat het daar vaak net enkele graden warmer is.

Terrasjes zaten afgelopen jaar veel vaker goed gevuld dan normaal (Foto: De Standaard)

Deze week zeer zacht

Terug naar dit jaar. Dat het jaar op dezelfde (warme) voet verder gaat als 2018 is wel duidelijk tot nu toe, echter kan dat natuurlijk altijd omslaan. De komende 3 dagen in ieder geval niet. Het wordt volop voorjaar met temperaturen morgen van 13 tot lokaal 18 graden. Dinsdag en heel misschien woensdag doen daar met 15 tot 19 graden nog een klein schepje bovenop. Zeer lokaal kan de 20 graden dan worden aangetikt. Voor het gevoel maakt dat dus allemaal niets uit, maar zoals ik beschreven heb, wel een klein beetje voor de statistieken.

De 20 graden kan alleen gehaald worden in het zuiden van het land, elders zit dat er niet in. Echter is het ook in de rest van het land lenteachtig en stel dat het niet lukt, dan gaan we dat graadje verschil echt niet voelen. Voor zover het mogelijk is tussen al het werk door zou ik zeggen, geniet van het prachtige weer, want na woensdag is dat voorlopig weer even voorbij.

Jelle Muller

De pluim van vanochtend laat het zachte weer ook duidelijk zien. Maandag, dinsdag en woensdag zien er met 16-17 graden behoorlijk zacht uit in het midden van het land. Opvallend zijn ook zeker de koude nachten! Lokaal vriest het de komende nachten zeker 1 tot 3 graden. ’s Ochtends vroeg is het dus gewoon koud.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *