Opnieuw lenteweer in het verschiet… Gaat de winter daarna nog aandringen?

De winter was dit jaar van korte duur. Wat zeg ik… van hele korte duur. Het winterweer begon zo ongeveer half januari en een week later was het alweer klaar. De week erop viel er nog wat sneeuw en dat was het dan. De winter van 2019.

Je leest het overal nog wel. De winter is nog niet voorbij en kan nog komen. Vooral op fora met fanatieke winterliefhebbers zie je dat vaak terug. Mooi om die hoop te zien vind ik, helaas moeten deze winterliefhebbers het vooral doen met winterse kaarten op de ultra lange termijn. Maart kan geregeld komen met flinke winterse speldenprikken en ook nu is dat zeker niet uitgesloten. Echter blijft het de komende 2 weken nog gewoon zacht tot zeer zacht weer.

Voor de winterliefhebbers kan ik het dan ook niet mooier maken. Over 8 dagen zit de meteorologische winter erop. En ja, tuurlijk kunnen we wijzen naar de kalenderwinter, tot 22 maart, maar ook die tijd begint nu te dringen. Is het hopen op winterweer in maart dan raar? Normaal helemaal niet. Er kan echt van alles gebeuren in maart. Van een dik pak sneeuw tot vorig jaar zelfs nog op de schaats! Schaatsijs kunnen we de komende maartmaand echter wel vergeten met de wetenschap van nog minimaal 2 weken zacht tot zeer zacht weer. Sneeuw daarentegen blijft mogelijk tot begin april. Dat is koffiedik kijken.

Afgelopen winter kwam het op veel plekken wel tot een mooie laag sneeuw, zoals bij teamlid Jelle in Zwolle… Echter bleef het bij die paar winterdagen.

Wat we wel weten is dat ook de komende februarimaand te zacht gaat eindigen. Vandaag de dag is deze maand 2,0 graden te zacht. Behoorlijk wat dus. Met de huidige temperatuurprognoses, zie afbeelding pluim, kan dat makkelijk uitkomen op 2,5 graden te zacht. Een wintermaand die niet alleen qua cijfers niet aan winter doet denken, maar ook niet qua beeld dat wij ervan hebben. Afgelopen weekend was het in heel Nederland namelijk lente. Zowel de natuur, de dieren en de mensen deden er volop aan mee. Bijna iedereen genoot van het mooie weer. Zelfs een echte winterliefhebber zoals ik.

Toch is het duidelijk dat de winter niets voorstelt. December was veel te zacht met ruim 2,4 graden boven het gemiddelde. Waar januari kwam met wat sneeuw en zeer lokaal wat schaatsijs was ook dit geen spannende wintermaand. Januari was met een gemiddelde van 0,4 graden boven normaal zeker niet koud. Waar februari ongeveer op uit gaat komen had ik al benoemd. Al met al weer een zeer slappe winter dus. Vreemd is het overigens niet. Het stromingspatroon was in de lange droge en warme zomer van 2018 lang geblokkeerd en eigenlijk is dat deze winter op een paar langdurige uitzonderingen na ook geregeld gelukt waardoor het koude weer ons amper kon bereiken. De huidige weerkaarten zijn daar al helemaal een voorbeeld van. Langdurige hogedrukgebieden op de ‘verkeerde plekken’ zorgen voor relatief hoge temperaturen.

De meteorologische winter eindigt dus veel te zacht. De 3 wintermaanden waren allemaal boven normaal en zo zet een trend van inmiddels maar liefst 11 ‘te’ zachte maanden achter elkaar zich voort. De laatste te koude maand was namelijk maart vorig jaar… Hoelang die trend door kan blijven zetten gaan we zien. Het is in ieder geval een fabeltje dat het mooie voorjaarsweer van nu een slechte uitwerking kan hebben op het weer voor de komende maanden. Het weer heeft immers geen geheugen, al lijkt het daar soms, zeker met deze herhalende weerkaarten van vorig jaar, verdacht veel op.

Ook voor komend weekend en begin volgende week heel veel hogedruk… Het blijft voorlopig lange tijd droog en (zeer) zacht.

Of je nou winter wil of lente, wij veranderen er weinig aan. Daarom zeg ik… Geniet van het voorjaarsweer komend weekend! Veel zon en temperaturen van 10 tot lokaal 17 graden liggen in de vooruitzichten. Het mag dan wel niet helemaal in orde zijn stationair zulke hoge temperaturen, maar dat wil niet zeggen dat we er niet van mogen genieten.

Jelle Muller

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *