Lenteweer in februari

De lente lijkt losgebarsten in de Benelux! Waar het ’s nachts en in de vroege ochtend nog behoorlijk koud is, we zitten tenslotte nog midden in de winter, warmt het overdag flink op tot ver in de dubbele cijfers. Vandaag (vrijdag 15-2) is het in delen van Brabant en Zuid-Limburg zelfs 17,0 graden geworden; slechts 0,1 graad onder het all-time datumrecord voor 15 februari (uit 2017). Daarbij was het zonovergoten en met weinig wind voelde het gewoon zeer aangenaam buiten.

Maximumtemperaturen vrijdag 15 februari (KNMI-stations)
Temperatuurgrafiek Hupsel (Gld) – 15 februari 2018 (00-17u)

Opvallende ‘temperatuurcurve’ kwam vandaag voor in Hupsel in de Achterhoek. De dagelijkse gang (dat is het verschil tussen de minimum- en de maximumtemperatuur) bedroeg hier namelijk liefst 19,6 graden: van Tn -3,2 graden in de vroege ochtend tot Tx +16,4 graden in de middag (zie grafiek hierboven). Dat zijn best bijzondere waardes binnen een half etmaal, komt niet vaak voor in Nederland. Enkele uren scheelde met recht een jas inclusief handschoenen en muts!

Maar een lentedag in februari komt toch vaker voor, met 15 graden of meer? Jazeker! De zonkracht neemt natuurlijk alweer wat toe en de dagen zijn al beduidend langer dan twee maanden geleden. Toch blijft het ditmaal niet bij één enkele lentedag, want de warme lucht is pas net doorgedrongen tot ons deel van Europa en die laat zich niet zomaar verdrijven. Actueel ligt de temperatuur op 1,5 km hoogte rond de +11 graden boven het zuiden van de Benelux, wat uitzonderlijk hoog is voor de winter. Aan de grond mag je daar wat later in het voorjaar makkelijk 12-15 graden bij optellen (zomerse temperaturen dus), maar daarvoor is het nu uiteraard nog te vroeg. Toch blijft deze warme lucht nog een tijdje hangen boven onze omgeving, waardoor we een serie mooie dagen tegemoet kunnen zien.
(lees verder onder de afbeeldingen)

Krokussen laten zich na 2 mooie dagen massaal al zien!
Foto: José Reubzaet
Voorjaarsweer in de winter, Noord-Limburg!
Foto: Wouter van Bernebeek

Dit weekend staat ook vooral in het teken van fraai voorjaarsweer! Onder invloed van een sterk hogedrukgebied boven Centraal-Europa, blijft een zuidelijke stroming warme lucht aanvoeren vanuit het Middellandse Zeegebied. Zowel zaterdag als zondag schijnt de zon flink, maar waarschijnlijk niet meer zo uitbundig als vrijdag. Er verschijnt langzaam toch wat meer hoge sluierbewolking en zaterdag kunnen door een iets meer zuidwestelijke wind (wat meer vocht dus) ook enkele stapelwolken ontstaan. Voor de rest blijft het overal droog en de temperatuur liggen overdag maximaal een graad of tien bóven het langjarig gemiddelde. Zaterdagmiddag mogen we temperaturen verwachten van 12 graden in het noorden tot zo’n 15 graden in het zuiden en oosten. Zondag gaat er weer een schepje bovenop: dan wordt het in Limburg en Brabant lokaal opnieuw circa 17 graden! Regio’s met een aanvoer van over koud zeewater blijven wel beduidend achter, bijvoorbeeld de Waddeneilanden en delen van Zeeland. Daar blijft het overdag bij hooguit een graad of 9-10.

Ook maandag hebben we nog te maken met het eerdergenoemde hogedrukgebied, al begint die invloed dan wel langzaam af te nemen. Een zwakke storing komt vanaf Engeland ook heel geleidelijk dichterbij. Dat levert meer bewolking op vanaf de middag, maar wel is het wederom zeer zacht met 12-15 graden.

Krokussen in de tuin, Zuid-Limburg..
Foto: José Reubzaet

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *