Eerste lentedagen op komst!

Na een lange periode van tamelijk grijs, vaak waterkoud en onstuimig weer, krijgen we deze week een overgang naar droog en zonnig (voorjaars)weer. Onder invloed van een sterk hogedrukgebied boven Centraal-Europa, komt vrijwel heel West-Europa in een strakke zuidelijke stroming terecht en daardoor worden luchtsoorten vanuit het Middellandse Zeegebied / Noord-Afrika aangevoerd. Deze subtropische luchtsoort zorgt vooral op hoogte voor een sterke opwarming: T850 gaat naar ca +9 graden rond vrijdag. Dit zijn toch vrij ongebruikelijke waardes in februari. Maar ook op leefniveau mogen we ongetwijfeld de eerste voorjaarsachtige temperaturen tegemoet zien!

Luchtdruk-kaart oper ECMWF (run: 11 feb / 12z), voor donderdag 14 februari
T850 oper ECMWF (run: 11 feb / 12z), voor vrijdag 15 februari.
Lokaal ruim 9 graden op 1,5 km hoogte is voor deze tijd best bijzonder..

De komende dagen…
Dinsdag en woensdag ligt de Benelux nog onder invloed van een zwakke hoogtetrog en een westenwind, wat wolkenvelden en een enkele bui oplevert (dit laatste nog vooral in het noorden). De temperatuur ligt overdag boven het langjarig gemiddelde met een graad of 8. Toch neemt een hogedrukgebied boven Frankrijk in de tussentijd al flink in kracht toe (kerndruk stijgt naar ca 1039 hPa woensdagmiddag) en verplaatst zich langzaam oostwaarts Europa in. Bij ons draait de wind zeer geleidelijk naar het zuidwesten en later zuiden, waardoor de aanvoer van warmere en drogere lucht vanaf woensdag op gang komt. Dit levert vooral in Zuid-Nederland en België dan al steeds bredere opklaringen op en dat betekent ’s nachts ook kans op lichte vorst, want de nachten zijn natuurlijk nog lang…

Luchtdruk-kaart oper GFS (run: 11 feb / 12z), voor vrijdag 15 februari

Vanaf donderdag bevindt ons aandachtsgebied in een van origine subtropische luchtsoort. Daarin schijnt de zon flink en blijft het droog, ook de temperaturen lopen steeds verder op. Wordt het donderdagmiddag zo’n 10 graden langs de noordkust tot 14 graden in het zuiden; vrijdagmiddag kan het in Limburg misschien wel ergens tot 17-18 graden opwarmen! Dit is wel afhankelijk van de windsterkte (weinig wind) en vooral een maximale hoeveelheid instraling van de zon, dus geen bewolking. Dan is het toch even op en top lenteweer in een aantal regio’s.. en dat voor half februari!
Gedurende de nachten is het wel fris: onder een heldere hemel en bij weinig wind gaat het dan op veel plaatsen licht vriezen, lokaal tot -5 graden aan toe. Een forse ‘dagelijkse gang’ dus; landinwaarts lokaal misschien wel om en nabij de twintig graden verschil tussen dag/nacht.

Berekening temperatuur (weermodel WRF) voor vrijdag 15 feb, 16 uur:
lokaal tot 17 graden in Zuid-Nederland en België!

Lange termijn
Ook tijdens het weekeinde van 16/17 februari lijkt het hogedrukgebied boven Europa stand te houden en blaast de zachte zuidelijke wind onverminderd voort. Overdag wordt het wellicht een fractie minder zacht dan vrijdag (bovenlucht koelt ook iets af), maar met 10-16 graden lijkt het in de middagen gewoon lenteachtig te blijven. Mogelijk wordt de wind met name zaterdag wel even aanlandig (W á ZW van richting) en daardoor kan er meer bewolking en een enkele bui passeren. Daarnaast zullen er wat velden met lage bewolking of mist rondom het hogedrukgebied tollen, waar we wellicht een enkele keer mee te maken krijgen. De zonkracht is natuurlijk nog dermate laag dat vochtvelden overdag nog niet ‘weggebrand’ worden. Maar dit is allemaal nog vrij ver weg en relatief onzeker. Eén ding kunnen we wel zeggen: van winterweer of sneeuw is voorlopig absoluut geen sprake!

14-daagse temperatuur pluim ECMWF (11 feb) – regio zuidoost
14-daagse zonneschijn pluim ECMWF (11 feb)

Nog enkele feitjes:
Half februari is het wel vaker uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar, omdat de zonkracht natuurlijk alweer toeneemt. Op 15 februari is de grens van 15 graden op KNMI-station De Bilt één keer eerder overschreden: namelijk 15,1 graden in 1998. De hoogst gemeten temperatuur in Nederland op 15 februari staat op 17,1 graden in Maastricht en werd twee jaar geleden bereikt. Dergelijke waardes behoren later deze week zeker weer tot de mogelijkheden, dus wellicht gaan er records sneuvelen. De vroegste warme dag ooit in Nederland in de meetreeks, vond plaats op 24 februari 1990: toen werd het liefst 20,4 graden in Oost-Maarland (L). Dit lijkt voorlopig echter nog niet aan te orde de komende periode..

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *