Forecast: randstoring 27/28 januari

Een venijnige randstoring (minimale kerndruk van 974 hPa boven de Noordzee en ca 980 hPa boven ons land) trekt de komende 24 uur recht recht over Nederland, om maandag overdag af te buigen naar Denemarken. Het systeem geeft meerdere weersverschijnselen in de Benelux waar we aandacht aan besteden in deze verwachting.
Aan de ZW-zijde van het laag ontwikkelt zich later vandaag een relatief scherp windveld met zware windstoten; dit gebied zal vanavond/vannacht vooral Zeeland en de westkust van België aandoen. Verder kunnen er flinke neerslaghoeveelheden vallen op de ingedraaide occlusie, ook weer voornamelijk aan de west- en zuidkant van de depressie. In de Ardennen en Eifel zal dat grotendeels winterse neerslag betreffen.

Waarschuwingskaart Benelux, 27 januari 16u t/m 28 januari 10u

Waarschuwingen:
Een niveau 2 geldt voor de Ardennen en Eifel (regio’s vanaf ca 500 meter) voor intensieve sneeuwval: lokaal kan t/m maandagochtend een sneeuwdek van 15-30 cm ontstaan. In combinatie met de harde wind kan dit leiden tot sneeuwduinen en flinke overlast.
Een niveau 1 geldt voor Zeeland en de Belgische westkust voor het windveld van de depressie: storm met kans op (zeer) zware windstoten tot maximaal ruim 100 km/uur. Het hoogtepunt hiervan valt vanavond laat en komende nacht. Ook dit levert plaatselijk schade of overlast op.
Een niveau 0 geldt in de rest van de Benelux voor onstuimig weer en zware windstoten (max 80 km/uur) aan de achterzijde van de depressie.

Weerkaart Hirlam (luchtdruk in hPa), maandagnacht 00 uur


Situatie & aandachtspunten:
We zitten in een vochtige NW-stroming met de ‘straalstroom’ vlak in de buurt. Dat levert de komende week passage van verschillende lagedrukgebieden met een overwegend zuidelijke koers op, vaak met kans op winterse neerslag en soms veel wind. De eerste storing trekt tussen vanavond en maandagochtend over Nederland. Dit gaat gepaard met veel neerslag: vooral langs de ingedraaide occlusie (zuiden en in België) kan lokaal zo’n 30 mm vallen. Ook is plaatselijk een klap onweer mogelijk. Doordat de bovenlucht op nadering van de occlusie afkoelt, valt de neerslag vanaf ca 400/500 meter hoogte in de Ardennen en Eifel grotendeels als sneeuw. Intensiteiten hierbij worden geschat op maximaal liefst 3 tot 5 centimeter per uur. Bij een optimale koers (gehele occlusie over dezelfde regio) kan dat op de hoogste toppen een vers sneeuwdek opleveren van lokaal tussen 15 en 30 centimeter. In combinatie met de stevige wind kunnen bovendien sneeuwduinen ontstaan en daardoor is lokaal flinke overlast mogelijk. Ook in Zuid-Limburg kan wat (natte) sneeuw vallen, al is het zeer de vraag of het landschap daar ook even wit kan kleuren. Elders ligt de sneeuwvalgrens echt te hoog en valt gewoon alle neerslag in vloeibare vorm.

Maandag overdag trekken achter de occlusie winterse buien vanaf de Noordzee binnen met kans op hagel, natte sneeuw (hogerop opnieuw sneeuw) en mogelijk ook windstoten. Tijdens kans op kortstondige gladheid, tussendoor schijnt de zon af en toe en wordt het zo’n +5 graden in het laagland tot maximaal -1 graad in de Ardennen en Eifel.

Verwachte sneeuwhoogte tot maandagavond: lokaal ca 25-30 cm in de Hoge Venen
( run: Harmonie, 27 januari – 06z )
Verwachte sneeuwhoogte tot maandagavond: lokaal ca 25-30 cm in de Hoge Venen
( run: Arpege, 27 januari – 06z )


Tweede aandachtspunt is het windveld op de ZW-flank van de depressie. Vooral in Zeeland en aan de Belgische kust kan enige tijd een WNW-storm komen te staan (9 Bft), op open zee mogelijk korte tijd windkracht 10. Daarbij is direct aan zee kans op zeer zware windstoten tussen 100 en 110 km/uur, buitengaats zelfs nog wat meer. Hiervoor hebben zowel het Nederlandse KNMI als het Belgische KMI momenteel (zondag 13u) een code geel uitstaan. Wat meer bij de kust vandaan worden windstoten verwacht tot ca 90 km/uur binnen dit gebied. Deze snelheden leveren op sommige plaatsen schade of overlast op. Elders langs de kust én boven de Ardennen zijn windstoten tot maximaal 80 km/uur mogelijk, diep landinwaarts hooguit 60-70 km/uur. Het hoogtepunt van de windstoten vindt plaats in de nacht naar maandag en maandagochtend vroeg, daarna neemt de wind geleidelijk in kracht af.


Maximale windstoten t/m maandagnacht 3 uur (l.t.)

Onlineweather.nl – Wouter van Bernebeek, 27 januari

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *