Einde winterse periode

De afgelopen dagen zijn ronduit winters verlopen. De temperatuur kwam overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit en in de nacht vroor het veelal licht tot matig. Morgen loopt deze winterse periode op z’n einde met een dooiaanval vanuit het westen. Gaat deze storing wederom voor sneeuwval zorgen?

Eerst een korte terugblik naar afgelopen nacht want in tegenstelling wat de meeste weermodellen aangaven zijn de opklaringen uitgebleven. Dit had als gevolg dat de strenge vorst die verwacht werd uitbleef. Alleen in Hoogeveen kwam het gisteravond laat tijdens een kortdurende opklaring even tot strenge vorst met -10,2 graden. De bewolking is dus de spelbreker geweest om het tot strenge vorst te laten komen. Dit komt doordat de bewolking als een soort deken fungeert. De uitgestraalde warmte van de aarde blijft onder deze deken ‘hangen’. Als er een gat in de bewolking ontstaat kan deze uitgestraalde warmte wel afgevoerd worden waardoor de temperatuur verder naar beneden kan.

Komende nacht hebben we te maken met vrijwel dezelfde situatie als afgelopen nacht. Over het algemeen vriest het licht tot matig maar als het lokaal opklaart kan de temperatuur boven een sneeuwdek flink onderuit schieten. Het kan dan tot strenge vorst komen met temperaturen tot -12 graden.

In de loop van komende nacht gaat vanuit het westen de bewolking toenemen op nadering van een warmtefront. Rond het middaguur zal het warmtefront vanuit het westen over het land trekken. De neerslag bij dit front zal in het westen tijdelijk als natte sneeuw vallen maar gaat al vrij snel over in regen. Dieper landinwaarts kan de neerslag langer als (natte) sneeuw vallen waardoor er vooral in de (noord)oostelijke helft van het land lokaal nog een enkele centimeter bij kan vallen. Helaas voor de winterliefhebbers gaat ook daar in de loop van de middag de sneeuw over in regen. Doordat de neerslag op een bevroren ondergrond valt kan het morgenmiddag regionaal verraderlijk glad worden. Achter het warmtefront loopt de temperatuur vrij snel op tot enkele graden boven het vriespunt waardoor de gladheidsperikelen snel zullen afnemen. De hoogste temperatuur wordt later op de avond bereikt, het wordt dan 4/5 graden in het oosten tot 7/8 graden in het westen van het land.

Na deze overgangsdag volgt een wisselvallig en zacht weekend met temperaturen ruim boven het vriespunt en van tijd tot tijd regen. Na het weekend lijkt de temperatuur geleidelijk weer wat omlaag te gaan waarbij ook de kansen op winterse neerslag weer toenemen. We zijn dus nog niet van de winterse perikelen af, later meer!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *