Sneeuwkans 22 januari

We zitten al enkele dagen in een koude continentale luchtsoort, wat zelfs al twee nachten op rij lokaal strenge vorst heeft opgeleverd (beide keren -10,2 graden). Morgen (22 jan) gaat er echter het één en ander veranderen. Vanuit het noordwesten nadert een IJsland-depressie onze omgeving in een langgerekte en met kou gevulde hoogtetrog. Dit laag zakt weliswaar west van ons langs af richting Zuid-Frankrijk, maar het koufront van dit systeem zwaait toch (enigszins in activiteit afnemend) over ons heen.

Waarschuwingskaart dinsdag 22 januari 9.00u t/m woensdag 23 januari 9.00u..

Waarschuwingsniveau bovenstaande kaart
Een niveau 0 geldt dinsdag voor het grootste deel van de Benelux (o.a. heel Nederland). Een zone met veelal lichte sneeuwval trekt west-oost over met op de meeste plaatsen een sneeuwdekje van 2-3 centimeter. Er is kans op gladheid. In het niveau-1 gebied (Belgische zuidgrens & Noord-Frankrijk) wordt beduidend meer sneeuw verwacht: tot woensdag mogelijk zelfs 10-15 cm!

Situatie & verloop
Dinsdagochtend start nog droog met wat zon in het oosten, maar al snel neemt de bewolking verder toe. In de kustgebieden wordt de eerste winterse neerslag omstreeks 9 uur verwacht, rond 12 uur in Midden-Nederland en later in de middag pas diep landinwaarts. Dit gaat bij temperaturen rond het vriespunt voornamelijk om sneeuw: intensiteiten van ca 1 mm/uur zorgen niet voor grote accumulaties, maar omdat de bodem koud is zal alle sneeuw blijven liggen. Uiteindelijk dus zo’n 2-3 centimeter, zeer lokaal bij het passeren van een intensiever plukje nog wat meer (maar lijkt nu niet erg realistisch). Later schampt een zone met zachtere lucht de kust en volgen er daar mogelijk enkele regenbuien bij +4 graden, landinwaarts blijft het koud en zal de gevallen sneeuw amper dooien (Tx rond 0 graden). Bovendien zou het front, door tegenwerking vanaf het vaste land, in de nacht naar woensdag weer wat terug kunnen kruipen vanuit Duitsland. Dat kan in het oosten dan opnieuw wat sneeuw geven, al zal er niet veel meer van de neerslag over zijn. Wel kan dan regionaal mist ontstaan. Op veel plaatsen is tijdens de hele periode gladheid mogelijk door sneeuw, opvriezing of bevriezing van natte weggedeelten, maar verder worden weinig problemen verwacht. De neerslaghoeveelheden blijven gewoon zeer beperkt.

In zuidelijk België en Noord-Frankrijk is dat anders. Daar is de passerende neerslagzone op het koufront (dichterbij het laag gelegen) intensiever en volgt in de nacht naar woensdag bovendien nog een trog vanaf de Noordzee. Accumulatie kan daar oplopen tot zeer plaatselijk 15 centimeter sneeuw (niveau 1 gebied) en dat kan wel voor grotere problemen gaan zorgen. En ook op de Ardennen valt wellicht meer dan 5 cm sneeuw. Heeft Nederland verder weinig mee van doen.

Onlineweather / Wouter van Bernebeek, 21 januari

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *