Kansen op sneeuw & ijs nemen gestaag toe

Opgesteld door Jelle Muller 18-01-2018

Het zal niemand ontgaan zijn de afgelopen dagen want overal in het nieuws kwam het naar voren. Het wordt kouder. Het was vanochtend al te merken als je met de auto naar je werk moest want het vroor voor het eerst sinds 28 december weer eens op grote schaal in ons land.

Afgelopen nacht werd het +3 tot -2 graden aan zee tot wel 4 tot 6 graden in de min in het binnenland, heel anders dan de zachte nachten (en dagen) die deze winter tot nu toe vooral tekenden.

Komende nacht is het wat anders. Er is meer bewolking dus koelt het een stuk minder hard af. Uiteindelijk wordt het zo’n -1 graad onder de bewolking tot -5 graden als het lang helder is.

Morgen wisselen zon en wolken elkaar af en wordt het een graad of 3. In de nacht naar zondag wordt het opnieuw helemaal helder. De temperatuur daalt dan naar -4 tot -7 graden op uitgebreide schaal, met uitzondering van de kuststrook. Zondag wordt het stralend zonnig winterweer, ligt het overdag net een graad of 2 boven nul, om vervolgens in de nacht naar maandag te duiken naar -5 tot lokaal -8 graden.

Schaatsijs?

Op de meeste slootjes en ijsbanen zal dit toch voor een ijslaag gaan zorgen. Ik verwacht dat er van kleine slootjes en ijsbanen na zo’n heldere en windstille nacht weinig open blijft liggen. Het is een mooie ijsvloer zonder windwakken maar dat heeft dan toch nog minimaal een dag of vijf winterweer nodig. Liefst met temperaturen overdag rond nul en ’s nachts matige vorst. Dat zit er aan het begin van de nieuwe week niet in. Door meer bewolking wordt het overdag toch nog steeds een graad of 2 en in de nacht niet veel kouder dan -3 graden. Dat is wellicht nog niet het ergste, want ook sneeuw kan roet in het eten gooien.

Ik zie het voorlopig dus niet tot (grootschalige) schaatspret komen.

Sneeuw?

U leest het goed. Er zijn begin volgende week sneeuwkansen. Er trekt rond de nacht naar woensdag namelijk een storing over of net langs Nederland. De lucht daarachter is vrij koud. Het zou kunnen beginnen met wat regen of ijzel (op de koude ondergrond) om de neerslag vervolgens, als de koude lucht het land ook heeft bereikt, over kan laten gaan in sneeuw. Zeker is het niet en echt grote hoeveelheden zijn nog niet aan de orde maar het zou zomaar eens tot enkele centimeters sneeuw kunnen komen. Voor de relatief dunne ijslaag die dan op het water ligt vrij desastreus.

Voor een echte sneeuwverwachting is het overigens nog veel te ver vooruit dus dat wordt echt afwachten. Voor de schaatsliefhebber is het te hopen dat de storing meer langs Nederland trekt. Voor de sneeuwliefhebber is het duimen. In ieder geval komt de winterliefhebber aan zijn of haar trekken de komende week.

zomaar een van de sneeuwverwachtingskaartjes. Geen waarde aan hechten. Het signaal is wel interessant en het volgen waard.

Daarna?

Na deze storing blijft het tot het weekend koud. Overdag komt het kwik nauwelijks meer boven nul uit en met een oostenwind wordt steeds wat koudere lucht aangevoerd. ’s Nachts daalt het kwik naar 3 graden onder nul met veel bewolking tot vaak matige vorst als het even opklaart.

Vanaf het weekend kan het twee kanten op. Of de vorst verscherpt zich, of de wind draait naar zee en dan krijgen we met koude bovenluchten te maken met onvervalst kwakkelweer met geregeld een (natte) sneeuwbui. Toch is verder kijken dan midden volgende week nog meer gokwerk dan een avondje in het casino dus wat er vanaf midden volgende week komt bekijken we zondag maar eens. Voor nu wens ik jullie een mooi weekend. Tot snel.

Jelle Muller

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *