Water te korten na de lange zomer van 2018

Het afgelopen jaar waren de waterstanden aan het eind van het jaar extreem laag in Nederland. Door de hoge temperaturen in de afgelopen zomer en de zonkracht bleef het water verdampen en de tekorten schoten omhoog. De oogsten en visstanden hebben hier zeer onder te leiden gehad. Alleen het jaar 1976 was in onze moderne telling nóg droger. Kijken we naar de alleen het zomerseizoen dan was 2018 toch net de winnaar. Zeer geleidelijk liepen pas eind van het jaar de tekorten terug. Het zachte en toch vrij droge najaar deden de tekorten nog niet geheel verdwijnen. Pas nu halverwege januari zijn weer bijna terug op het oude peil. Maar daar eindigt het verhaal niet.

Nu het in de winter in de ons omringende landen veel sneeuwt komt er een dreiging bij. Een beetje vroeg om nu al vooruit te kijken, maar de hoeveelheden sneeuw die er momenteel liggen moeten ook nog door de grote rivieren in onder andere Nederland worden afgevoerd. Het voorjaar zouden we dus ons kunnen opmaken voor bijzonder hoge waterstanden. Nu al zie je dat rivierstanden af en toe verhogen vanwege smeltwater en regen. De komende periode worden er weinig regendagen verwacht en blijft het in verhouding droog. Wel is er een grote kans op wat kouder weer.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *