De winter klopt aan

Opgesteld door: Jelle Muller op 15-01-2019 om 20:30

Moeten we deze winter gaan herinneren als de winter waar op die ene dag in december een paar millimeter sneeuw viel? Niet als het aan de weerkaarten van de afgelopen week ligt!

Afgelopen zondag schreef ik erover dat er al enkele dagen een dalende temperatuur trend te zien is in de pluim en ook de belangrijke weercomputers schotelen ons dit voor met vrij koude kaarten. ‘Lagedrukgebieden die onder Nederland zouden moeten doortrekken moesten ons in de loop van volgende week sneeuw geven, voor schaatsers is er voorlopig weinig hoop.’ Zo viel te lezen in mijn vorige bericht.

Inmiddels zijn we twee dagen verder en om direct met de deur in huis te vallen, het wordt kouder en dat is inmiddels niet meer alleen op de lange termijn zo. Ook op korte/middellange termijn tonen weermodellen ons duidelijk lagere temperaturen. Hieronder zo’n kaart, deze is voor zondagochtend. Nederland ligt onder een uitloper van een hogedrukgebied waardoor het rustig en koud weer is. Met overdag geregeld zon en weinig wind loopt de temperatuur gemakkelijk op naar een graad of 4, maar in de nacht daalt het kwik onder dezelfde omstandigheden ook gemakkelijk een graad of 4 onder het vriespunt. Dat zien we het hele weekend en ook maandag terug.

Nederland ligt in een zogeheten ‘zadelgebied’. Weinig luchtdrukverschillen zorgen voor rustig en vrij koud weer dit weekend.

De dagen erna wordt het tamelijk onzeker. De weermodellen verschillen vanaf dan een boel van elkaar. Drie scenario’s zijn het meest waarschijnlijk.

Scenario 1: Het Azorenhoog kan niet binden met het hogedrukgebied op Groenland. Er komt geen goede blokkade tot stand en we kunnen een koude N/O-en wind op onze buik schrijven. Resultaat is een WNW’en wind. De bovenluchten zijn vrij koud, maar aan de grond gaat de wind nog over het zeewater. Dit levert geregeld een bui op met natte sneeuw of hagel. De temperatuur ligt rond of een fractie boven normaal. Overdag is het een graad of 5. In de nachten is het rond, of net iets boven nul. De kans op dit scenario neemt langzaam wat af. Ik schat het nu op 20% kans.

Scenario 2: Hogedrukgebieden vormen en settelen zich rond onze omgeving. Dit resulteert in een rustig weertype met overdag een graad of 3 in de plus en in de nachten vaak een graadje vorst. Het is Net wat frisser dan normaal en het doet wat licht winters aan buiten, met name in de nacht en vroege ochtend. Ik zet voor dit scenario in op 40% kans. Af en toe komt er een lagedrukgebied in de buurt en afhankelijk van de tijd van het passeren van zo’n laag kan er als het koud genoeg is wat (natte) sneeuw vallen.

Scenario 3: Het ECMWF schetst dit scenario nu al een paar runs. Het Amerikaanse GFS komt vandaag voor het eerst met een soortgelijk beeld, zij het dan met een minder sterke blokkade, uiteindelijk met eenzelfde soort resultaat. Het wordt dan winter. Kou kan vanuit oost Europa deze kant opkomen. Het is geen transport kou omdat het hogedrukgebied de echte kou vanuit Rusland tegenhoudt, maar omdat het Europese continent aardig is afgekoeld is dit een ronduit winters scenario. Het kwik ligt overdag rond de 0 graden en in de nacht daalt het onder heldere omstandigheden met gemak naar -5 graden. Kans hierop in mijn ogen zo’n 40%. Af en toe duikt er ook nog een laag onder ons land door. Dit kan wellicht een keer zorgen voor een sneeuwdek. Deze kans lijkt door toenemende hoge druk iets kleiner te worden maar ik sluit het met deze kaarten zeker niet uit.

ECMWF en GFS zijn sinds vandaag redelijk op 1 lijn.

 Het koudere weertype heeft dus de overhand in de vooruitzichten. Dat het iets frisser wordt dan normaal, of zelfs winter is bij elkaar opgeteld zo’n 80% kans. Er staat dus wel dergelijk wat te gebeuren na een lange tijd zacht weer en de kans dat het behoorlijk afkoelt buiten en in ieder geval in de nacht gaat vriezen is groot. De onderstaande grafiek laat dat ook zien. De kans op vorst in de nacht is heel groot. De kans op vorst ook overdag is vrij klein. Zo’n 20%.

De twee laatste runs van alle leden van het ECMWF laten met name de nachten koud verlopen. Overdag gaan de meeste berekeningen ‘gewoon’ voor temperaturen in de plus.

Al met al lijkt het geen kou te zijn die maar een half weekje stand houdt. Het moet voor een langere periode koud kunnen blijven. Het ECMWF doet al een tijdje aan maandverwachtingen. Deze maandverwachting blijft voor de komende 3 weken koud. Echter, dat hoeft niet een aaneensluitende koude periode te zijn. Opvallend is het wel. Zeker nu, wanneer de winter op zijn ‘koudst’ kan zijn en de zonkracht nog niet noemenswaardig hoog is, is het voor winterliefhebbers erg boeiend om te volgen. Al met al is de kans op sneeuw een fractie kleiner geworden, de kans op wat meer winterse kou een fractie groter. We wachten rustig af!

UPDATE 21:30: De nieuwe pluim is weer een fractie kouder. Met matige nachtvorst en overdag slechts enkele graden boven nul lijkt het volgende week echt te gaan winteren.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *