De winter in?

Een week of twee terug kwam het overal in het nieuws. Een plotselinge opwarming in behoorlijk hoge luchtlagen (SSW) zou meer kans kunnen geven op winterse uitbraken binnen 2 tot 4 weken na deze plotselinge opwarming. De media stonden er vol van en overal werd de SSW onterecht aangehaald of wordt het binnenkort echt pittig koud?

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat we nu in de periode zitten waar iets moet veranderen. Het weermodel ECMWF kwam in de maandverwachting net zoals het weermodel GFS met een iets te koud slot van januari, en een koude periode begin februari. Dat is nog steeds niet uit die verwachtingen. Het zou langzamerhand wel op de kaarten moeten gaan verschijnen. Dat doet het echter nog niet overtuigend, al wordt het wel duidelijk kouder!

Weerkaart aanstaande zondag. Nederland komt in rustig vaarwater en onder uitlopers van een hogedrukgebied.

Na een lange periode met zacht weer laat de bovenstaande weerkaart van het ECMWF ons een koudere periode in de berekeningen zien. Zachte oceaanlucht kan ons niet meer bereiken, koude lucht evenmin. Nederland zit er tussenin. Nederland gaat vanaf komend weekend te maken krijgen met vorstig weer in de nacht, overdag weer (ruim) boven nul. Het is normaal januariweer. Vorst klinkt bijzonder in een zachte winter als deze maar is gewoon heel normaal in deze tijd van het jaar. Niets speciaals om over te schrijven dus. Sterker nog, juist in de periode van nu tot begin februari hoort het vaker wel, dan niet te vriezen ’s nachts.

Weerkaart voor halverwege volgende week. Lage drukgebieden onder Nederland door?

Wanneer we wat verder kijken wordt het iets interessanter. Al een best lange tijd zinspelen de modellen vervolgens op mogelijke lagedrukgebieden onder Nederland door, zo vanaf halverwege volgende week. Het is allemaal nog veel te ver weg om iets zinnigs over te zeggen maar als weerliefhebber is het wel leuk om te volgen. Het zijn potentiële sneeuwbrengers. Wanneer lagedrukgebieden onder ons land doortrekken en alles een beetje ‘goed’ valt voor de winterliefhebber kan het dan namelijk flink sneeuwen in ons land. Denk aan midden december 2017.

De meest recente pluim toont ons zeker geen koud winterweer. Een meer kwakkelweertype wordt daarentegen wel steeds waarschijnlijker.

Voor de sneeuwliefhebber breekt tot nu toe wel de meest spannende periode aan deze winter. Er zijn zeker enige mogelijkheden op een mooie laag sneeuw vanaf volgend weekend.

Voor schaatsliefhebbers heb ik geen goed nieuws. Dat is voorlopig echt nog lang niet aan de orde. Ik wil er geen woorden aan vuil maken. Laten we, ja WE (want ja, ik ben ook schaatsliefhebber) ons vastklampen aan het feit dat kwakkelweer en her en der wat nachtvorst in ieder geval fijner is dan elke dag tergend zachte waarden op de thermometer. Het water kan in ieder geval gaan afkoelen en in februari zijn niets voor niets de meeste toertochten van onze schaatsgeschiedenis uitgezet… De winter is nog niet voorbij, maar mag onderhand wel eens beginnen.

Geschreven door Jelle Muller 13-01-2019

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *