Sneeuwkans 15/16 december

Sneeuwkans, weekend 15/16 december..


Waarschuwing sneeuwval & gladheid, periode: 15 dec 22u t/m 16 dec 10u

.

Waarschuwing:
vanavond (na ca 22 uur) en komende nacht trekt een neerslaggebied langzaam van west naar oost over Nederland. Op veel plaatsen kan het glad worden door sneeuwval en in het zuidwesten mogelijk ook kortstondig door IJZEL: kijk dus goed uit op de weg! Hiervoor geldt in de meeste regio’s een niveau 1.
.
.
Situatie & uiteenzetting:
Een lagedrukgebied trekt over de Britse eilanden, aan de oostzijde wordt bij ons met een zuidoostelijke stroming koude continentale lucht aangevoerd. Aan de grond ligt de temperatuur net boven het vriespunt, een warme zone rond de 1500 meter (T850 = +4) wordt steeds minder prominent en zal vanavond laat geleidelijk verdwijnen. Achter de frontale zone dringt zachte lucht het land binnen.
.
Een neerslaggebied bereikt omstreeks 22 uur Zeeland en trekt in de nacht langzaam oostwaarts. De meeste activiteit bevindt zich boven het zuiden en westen: daar valt lokaal zelfs 10-15 mm neerslag. Hierbij wordt de neerslagsoort van groot belang. Indien de smeltlaag op enige hoogte snel genoeg verdwijnt (modellen verschillen hier nog sterk in), kan de neerslag snel als sneeuw gaan vallen en is plaatselijk flinke accumulatie mogelijk. Dan mag er in het meest gunstige geval gedacht worden aan een sneeuwdek van 5-8 cm en dan bij voorkeur in Zuid- en Noord-Holland, (West)-Brabant, Utrecht en misschien ook delen van Zeeland. O.a. Hirlam06 en WRF komt met dit scenario. Indien de temperatuur rond het 850hpa-vlak wat langer boven nul blijft steken, gaat de neerslag in het zuidwesten als natte sneeuw of regen vallen en dat kan met een lage oppervlaktetemperatuur aanleiding geven tot ijsregen of zelfs ijzel. De exacte neerslagsoort wordt dus nowcasten, maar in beide gevallen opgepast voor gladheid! Naarmate de neerslag oostwaarts trekt gaat de activiteit geleidelijk eruit; langs de oostgrens blijft er zondagochtend vroeg maar zo’n 1-2 mm over. Dit betreft dan wel in z’n geheel sneeuw met lokale gladheid tot gevolg.
.

Neerslagsoort weermodel Hirlam (06z), komende nacht 2 uur
.
Na passage van de storing draait de wind naar het zuidwesten en dringt zachte lucht ons land binnen. Komende nacht gebeurt dit al in het westen en zondagmiddag als laatste ook in Groningen. Dan zal de gladheid (op enkele sneeuwresten na) overal verdwenen zijn.
.
Wouter van Bernebeek, 15 december

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *